Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Doporučení pro cestování do SRN v době konání mistrovství Evropy ve fotbale

10.06.2024

Mistrovství Evropy ve fotbale se koná ve dnech 14. června – 14. července 2024.

Fotbalové zápasy se budou odehrávat v 10 německých městech: Berlíně, Dortmundu, Düsseldorfu, Frankfurtu nad Mohanem, Gelsenkirchenu, Hamburku, Kolíně nad Rýnem, Mnichově, Lipsku a Stuttgartu. Reprezentace ČR se v rámci skupinové fáze utká s Portugalskem dne 18. června 2024 v Lipsku, s Gruzií dne 22. června 2024 v Hamburku a s Tureckem dne 26. června 2024 v Hamburku.

Vyřazovací fáze mistrovství Evropy ve fotbale začne dne 29. června 2024, osmifinále se odehraje během čtyř dnů do 2. července 2024, čtvrtfinále je na programu 5. a 6. července 2024. První semifinále se pak koná 9. července 2024 v Mnichově, druhé o den později v Dortmundu. Finále se uskuteční dne 14. července 2024 v Berlíně na Olympijském stadionu.

Podmínky pro vstup na území Německa

Během konání fotbalového mistrovství Evropy budou zavedeny dočasné hraniční kontroly po celé délce státní hranice SRN se sousedními státy z důvodu zajištění bezpečnosti. V současné době jsou již zavedeny dočasné hraniční kontroly na hranicích SRN s Polskem, ČR, Rakouskem a Švýcarskem. V průběhu konání fotbalového mistrovství se očekává jejich zpřísnění.

Cestovní pojištění a zdravotní péče v SRN

Českým občanům je doporučeno mít u sebe evropský průkaz zdravotního pojištění pro případ, že budou potřebovat lékařské ošetření. Na základě předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění (EHIC) má pojištěnec jednoho členského státu EU na území druhého členského státu nárok na lékařsky nezbytnou zdravotní péči s přihlédnutím k povaze nemoci a očekávané délce pobytu. Poskytování zdravotní péče v rámci Evropské unie je upraveno nařízeními Rady ES, která jsou navíc platná i v několika zemích Evropského hospodářského prostoru, které členy EU nejsou. Průkaz ovšem nelze využít ve všech zdravotních zařízení a nepokrývá veškeré možné náklady, proto doporučujeme, aby si občané ČR při cestování do Německa sjednali alespoň základní cestovní pojištění.

Celní a další předpisy

Je třeba respektovat celní a další předpisy SRN týkající se dovozu určitého zboží a věcí do SRN jako např. alkohol, cigarety a tabák, je třeba dodržovat zákaz dovozu nepovolených zbraní a munice, včetně různých druhů nožů, např. vystřelovacích nožů, pepřových sprejů, výbušnin, radioaktivních a hořlavých látek, drog atd. (více naleznete zde). I přes částečnou legalizaci užívání konopí pro rekreační účely v SRN od 1. dubna 2024 nadále platí zákaz dovozu konopí do SRN v jakémkoli množství. Za nedodržení tohoto zákazu hrozí trestněprávní postih. Dovoz peněžní hotovosti nad 10.000 EUR podléhá oznamovací povinnosti při kontrole. Podrobné informace je možno získat na webové stránce německé a české celní správy.

Ekologická známka

Při vjezdu do emisních zón musí být touto (většinou zelenou) plaketou označena všechna vozidla, a to i zcela nová!

Plaketu lze zakoupit u některých provozoven STK či společnosti DEKRA CZ, a.s.

Kontakty na tísňové linky v Německu

Hasiči a záchranná služba je dostupná na telefonním čísle 112, číslo na policii je 110. Na telefonním čísle 116117 obdržíte informace ohledně lékařské pohotovostní služby v dané lokalitě pro potřeby lékařské péče mimo úřední hodiny v případě zdravotních problémů, které neohrožují život pacienta.

Doprava a vstup na stadiony

V okolí stadionů, kde se bude konat mistrovství Evropy ve fotbale, nebude umožněno parkovat osobní vozidla, návštěvníci fotbalových zápasů mohou využít k dopravě na stadion hromadnou dopravu. Držitelé vstupenky na utkání v průběhu mistrovství Evropy ve fotbale budou moci využít speciální zlevněné jízdenky Německých drah, Interrail pas při jízdě vlakem do SRN ze zahraničí v rámci Evropy a 36hodinovou jízdenku na městskou a regionální dopravu v určité spolkové zemi, kde se fotbalový zápas bude konat. Bližší informace naleznete na webové stránce pořadatele mistrovství Evropy ve fotbale EURO 2024 GmbH. Na této webové stránce v sekci Event Guide jsou uvedeny podrobné informace k jednotlivým místům konání fotbalových zápasů v SRN, včetně doprovodného programu veřejného sledování zápasů venku a kulturního programu. Více informací naleznete i na webové stránce Fotbalové asociace České republiky.

Vstup na jednotlivé stadiony, kde se bude konat mistrovství Evropy ve fotbale, bude možný jen s elektronickou vstupenkou ve speciální aplikaci UEFA v mobilním telefonu. S sebou lze mít jen malé zavazadlo či tašku o velikosti A4. Na stadionech není povoleno kouření, a to včetně elektronických cigaret. Dále nejsou povoleny profesionální fotoaparáty a větší deštníky (povoleny jsou pouze skládací deštníky).

Pro vstup na stadion je třeba prokázat se platným občanským průkazem popř. platným cestovním pasem. Kopie těchto dokladů ani elektronická verze nebude pro vstup dostatečná.

Doporučuje se registrace v systému DROZD

Autor: MZV ČR

Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje moderní technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.