Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Zákaz předjíždění pro nákladní vozidla na D1 v platnosti

05.01.2024

V sobotu 11. 11. 2023 začal na dálnici D1 platit zákaz předjíždění pro nákladní vozidla. V článku je uvedena mapa s vyznačenými úseky platnosti zákazu.

Zákaz předjíždění platí pro nákladní vozidla s hmotností nad 3,5t.

Úseky se zákazem předjíždění budou označovány postupně ve dvou etapách. V současné době je zákaz v platnosti na km 182-210, v 1. etapě bude zaveden v úseku km 90-112 a km 141-182, ve druhé etapě pak v úsecích km 21-90 a km  112-141.  Během čtyř měsíců by měl být značkami souvisle osazen úsek od Mirošovic až po Brno.

Zákaz je časově omezen pouze na dobu od 06:00 hod do 22:00 hod., a to výjimkou Jihomoravského kraje, kde platnost zákazu začíná již v 05:00 hod. Platnost zákazu je vyznačena dodatkovou tabulkou.

Výjimkou ze zákazu předjíždění jsou místa se stoupacími pruhy, na kterých je možné využít tří jízdních pruhů. Na takových místech bude možné předjíždění i nákladními vozidly, ale pouze v prostředním pruhu.

Policie plánuje dodržování zákazu předjíždění ihned kontrolovat!

Za předjíždění v zákazu hrozí řidiči kamionu pokuta od pěti do deseti tisíc korun a zákaz činnosti od šesti měsíců do jednoho roku.

Mapa úseků se zákazem předjíždění

Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje moderní technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.